Endüstriyel olarak üretilen ve sıvı halde toprağa verilen inorganik maddeler. Sıvı gübreler arasında azotlu gübreler, susuz sıvı amonyak, sulu amonyak, amonyaklar, konsantre amonyum nitrat ve üre çözeltileri ve iki veya üç temel bitki besin elementi (azot, fosfor ve potasyum) çeşitli oranlarda bulunur.
SSCB’de azotlu sıvı gübreler 1956’da kullanılmaya başlandı; 1969 yılında kolhoz ve sovhoz tarlalarında yaklaşık 3 milyon ton sıvı gübre kullanılmıştır. Kompleks gübrelerin deneysel endüstriyel üretimi ve kullanımı 1966 yılında başlamıştır. Sıvı gübreler yurt dışında yaygın olarak kullanılmaktadır. ABD’de azotlu gübrelerin yüzde 50’ye kadarı ve kompleks olanların yaklaşık yüzde 10’u sıvı olarak uygulanmaktadır. Azotlu sıvı gübreler Çekoslovakya, Danimarka ve diğer ülkelerde kullanılmaktadır ve Fransa, Büyük Britanya ve Kanada’da karmaşık sıvı gübreler kullanılmaktadır.
Azotlu sıvı gübreler (amonyak çözeltisi yüzde 16,5-20,5, susuz sıvı amonyak yüzde 82,2, amonyak likörleri yüzde 35-45 ) esas olarak veya yalnızca toprak parçacıklarına sıkıca bağlanan ve katı olmayan amonyak ( NH; } formunda ) içerir. Yağmur veya erimiş kar suyu ile yıkanır. Bu nedenle sıvı gübreler sadece ilkbaharda değil, yaz sonunda ( kış mahsulü altında ) ve sonbaharda ( bir sonraki yılın ilkbahar mahsulü altında ) uygulanabilir. Sıvı gübreler, belirli bir derinliğe kadar ( amonyak kaybını önlemek için ) toprağa verilir. Amonyak çözeltisi ve likörler 10-12 cm derinlikte ve susuz sıvı amonyak 15-20 cm’de ( toprağın mekanik durumuna bağlı olarak ) verilir. Amonyum nitrat ve üre çözeltileri ( yüzde 30-32’ye kadar ) içermediğinden amonyak, üst pansuman içine konabilir ve toprak yüzeyine püskürtülebilir. Sıvı gübre dozları ( azot açısından ) katı azotlu gübrelerle aynıdır.
Serbest amonyak içeren sıvı gübre hava geçirmez kaplarda depolanır ve taşınır. Susuz amonyak için metrekare başına 2 meganewton’a ( 20 atmosfer ) ulaşan yüksek buhar basıncına dayanabilen çelik tanklar kullanılır. Traktör yakıtı için kullanılan tanklar sulu amonyak için uygundur. Amonyaklar gerektirir paslanmaz çelik, alüminyum veya plastikten yapılmış veya korozyon önleyici kaplamaya sahip kaplar. Azotlu sıvı gübreler, katı olanlardan çok daha ucuzdur ve bunları uygulamak için daha az işçilik gerekir.
Karmaşık sıvı gübreler, yüzde 27’ye kadar azot, fosfor ve potasyum içeren sulu çözeltilerdir. Kristalleşmeyi önlemek için stabilize edici katkı maddeleri ( kolloidal kil, bentonit ) ile gübre içindeki gıda maddelerinin konsantrasyonunu yüzde 40’a çıkarmak mümkündür. Ekim veya tırmıklama sırasında ve sıralı ekim sırasında yüzeye uygulanabilirler.